Boek

bomenboek_coverHET AMSTERDAMSE BOMENBOEK

Hoewel lang niet alle bewoners het beseffen, is Amsterdam een zeer groene stad. In vrijwel alle straten staan iepen, platanen, vleugelnoten of populieren. Parken en binnentuinen herbergen schitterende collecties van bijzondere boomsoorten. En het Amsterdamse Bos is na zestig jaar een semi-wild woud geworden met honderdduizenden bomen.
Daar zag het er zestig jaar geleden niet naar uit. Nog geen vijfentwintigduizend bomen overleefden de Tweede Wereldoorlog – en de bomen die in 1945 nog overeind stonden, waren voor een groot deel van hun takken en twijgen beroofd. Langzaam kleurde in de decennia daarna Amsterdam weer groen. Inmiddels staan er bijna vierhonderdduizend bomen in de stad: van oude Hollandse iepen langs de grachten tot jonge Turkse moseiken in Slotervaart.
‘Een gracht zonder bomen is als een huiskamer zonder vitrage,’ zegt Eddie Blankers, voormalig hoofd van de afdeling Boomwerk, die veertig jaar lang de bomen van Amsterdam plantte en verzorgde. Samen met schrijver Louis Stiller (en ondersteund door boomspecialist Nico Hoogland) schreef hij Het Amsterdamse bomenboek, dat verscheen bij uitgeverij Atlas. Het boek neemt bewoners en bezoekers van de hoofdstad mee naar de bijzonderste bomen, parken, tuinen en begraafplaatsen – allemaal met hun eigen verhaal. ‘De oudste bomen van de stad zijn heel wat ouder dan de oudste inwoners,’ zegt Blankers. ‘En hun verhaal is vaak net zo boeiend. Neem de Anne Frank-kastanje, de boom-die-alles-zag in de Bijlmer of de tweehonderdvijftig jaar oude eik in Artis. Maar ook gewone bomen in je straat hebben allemaal hun eigen verhaal. Dat willen we met dit boek laten zien.’ Het Amsterdamse bomenboek
Uitgeverij Atlas
428 pagina’s, €49,90