Wandelingen

WANDELING 10 – HET OUDE KALFJE

10thumb_kastanje_heksenkringIedereen die langs de Amstel fietst, jogt of rijdt kent het Kleine Kalfje – een café-restaurant waarvan de cliëntèle de BMW’s en Lancia’s graag langs de bermen van de Kalfjeslaan parkeert. Hier vlakbij ligt een van de spannendste boomgebieden van Zuider-Amstel: een verwilderde siertuin met bomen van zeker negentig jaar oud.

WANDELING 9 – OOSTERDOKSHAVEN

9thumb_phkade-4Amsterdam herbergt her en der onvermoede bomenenclaves. Een ervan ligt middenin het drukke oude deel van Amsterdam: het haventje van het Oosterdok, vlak onder de Prins Hendrikkade.

WANDELING 8 – ROND HET OLYMPISCH STADION

8thumb_stadion_plataanHet Olympisch Stadion werd met een spectaculaire reddingsactie aan het eind van de jaren negentig gered, en daarna grondig verbouwd. Aan de achterzijde van het stadion, bij het water van de Schinkel werd een groot aantal nieuwe bomen rond de oude overgebleven vleugelnoten geplaatst. Een korte wandeling in dit nieuwe-oude gebied.

WANDELING 7 – SIEGERSPARK SLOTERVAART

7thumb_siegerpark1Het Siegerspark is een klein, maar bijzonder parkje aan de Sloterweg, temidden van snelwegen en ruige oeverlanden. Een uitgebreide en volledig beschreven route is te vinden in het Amsterdamse bomenboek.

WANDELING 6 – HET OUDE WESTERPARK

6thumb_westerp1Het Westerpark is minder bekend dan het Vondelpark, maar volgens veel buurtbewoners is dat onterecht: het park uit 1890 bevat een aantal bijzondere bomen. Een uitgebreide en volledig beschreven route is te vinden in het Amsterdamse bomenboek.

WANDELING 5 – ARTSENIJHOF BEATRIXPARK

5thumb_artsenijhof1In het prachtige Beatrixpark in Amsterdam-Zuid vinden we een tuin die niet alleen vol geneeskrachtige kruiden en planten staat, maar ook vol bijzondere fruitbomen. Een uitgebreide en volledig beschreven route is te vinden in het Amsterdamse bomenboek.

WANDELING 4 – TRAMLIJN 3

4thumb_lijnfilm03grootTramlijn 3 loopt helemaal om de oude grachtengordel, en gaat door de wijken die aan het eind van de 19e-eeuw werden aangelegd: van Westerpark, via Oud-West, Oud-Zuid en de Pijp naar Oost, om te eindigen bij de Muiderpoort. Onderweg passeer je vele prachtige bomen, en zie je een poging van de gemeente om eenheid in het bomenbestand te krijgen. Een uitgebreide en volledig beschreven route is te vinden in het Amsterdamse bomenboek.

WANDELING 3 – GAASPERPARK

3thumb_prunusgaaspIn het uiterste zuidoosten van Amsterdam, ten noorden van de Gaasperplas ligt het Gaasperpark – een vijfenvijftig hectare groot park, dat vanaf 1977 speciaal werd aangelegd voor de internationale tuinbouwtentoonstelling Floriade van 1982. Hieronder een wandeling door het prachtige park. Een uitgebreide en volledig beschreven route is te vinden in het Amsterdamse bomenboek.

WANDELING 2 – DE BAARSJES

2thumb_admiralengrachtDE BAARSJES
De Baarsjes is qua oppervlakte het kleinste stadsdeel van Amsterdam. Er staan hier dan ook ‘maar’ drieduizend geregistreerde bomen. Ondanks die geringe aantallen heeft De Baarsjes toch nog wel enkele bijzondere plekken, hoewel de meeste bomen van de ‘gewone’ soort zijn: linden, platanen, iepen, essen, vleugelnoten en wat dies meer zij.

WANDELING 1 – PLANTAGEBUURT

1wandeling_thumbDE PLANTAGEBUURT
Deze tocht door de plantage is zonder de grote bomenparadijsen Hortus, het Wertheimpark en Artis. We starten bij het Amstelhof, fietsen om Artis heen naar het Entrepotdok, de Czaar Peterbuurt en vervolgens naar de Oostelijke eilanden, om terug te keren bij het Wertheimpark.