WANDELING 9 – OOSTERDOKSHAVEN

Amsterdam herbergt her en der onvermoede bomenenclaves. Een ervan ligt middenin het drukke oude deel van Amsterdam: het haventje van het Oosterdok, vlak onder de Prins Hendrikkade.

Wie met bus, auto of fiets over de Prins Hendrikkade raast heeft vaak nauwelijks door dat er aan de waterkant een oud haventje ligt. Nog minder heeft men door dat er bomen langs deze Oosterdokshaven staan. Niet door de gemeente geplant, maar door de bewoners.

En ook kleine boompjes worden groot, zoals je kunt zien vanaf het nieuwe gebouw van de Openbare Bibliotheek, aan de overkant van het water. Wie vanaf het terras op de achtste verdieping naar de oude stad kijkt, ziet vooraan in zijn perspectief de uitspringende vorm van de Oosterdokshaven.

1. Vanaf het station komend kom je eerst langs een groot parkeerterrein, waar internationale bussen parkeren. Op de kop hiervan (achter het parkeerwachtershokje) staan twee grote Italiaanse populieren en een wilde iep.

De bomen van de kade in 1968

2. Verderop langs het water is de eerste pier. Hier staat een grote valse acacia (Robinia pseudoacacia).

3. Bij de tweede pier staan twee boomhazelaars en een els.

4. Nog iets verder vinden we een goudenregen .

5. Rond de ingang van de derde pier staan twee amandelwilgen  (Salix triandra). Deze bomen hebben lancetvormige bladeren, die vijf tot tien centimeter lang zijn en zo’n twee centimeter breed. Ook is de boom te herkennen aan de oranje afbladderende schors.

6. De derde pier oplopend zien we allerhande wilde esdoorns en iepen. Iets heel bijzonders is dat hier ook een halfwilde eik staat. Dit is een van de weinige in de Amsterdamse oude binnenstad.

7. Weer op de wal lopen we langs een kronkelwilg naar de vierde pier. Hier zien we ook weer bonte verscheidenheid aan wilde en halfwilde bomen: een iep, een vlier, een berk, een rode kers en een grote esdoorn.